Sobre la base de dades d’IHR (1)

Anem a intentar aclarir alguns dubtes sobre la base de dades centralitzada de víctimes de la Guerra Civil i el franquisme d’Innovation and Human Rights en dos articles. Esperem que siguin d’utilitat. Si teniu dubtes, us podeu posar en contacte amb nosaltres via mail a info@ihr.world

Quan va sorgir el projecte?
Neix com a idea Guerra Civil Opendata durant l’elaboració del web Els bombardeigs de Barcelona durant la Guerra Civil. Concha Catalán ho envia a la Conferència Internacional de Dades Obertes en la primavera de 2016. Ho accepten i Guillermo Blasco i Concha es reuneixen informalment per preparar la presentació de l’octubre de 2016. Decideixen desenvolupar el projecte.

Què passa si algú no troba el nom del seu familiar a la base de dades?
La base de dades està en contínua actualització tant en volum de dades com en la intel·ligència de la cerca. Periòdicament s’anirà anunciant la incorporació de nous fitxers a la base de dades en el blog i s’explicarà quins fitxers hi ha.

Quin tipus d’informació dóna la base de dades?
La informació fonamental: a partir d’un nom i cognom, quins documents s’han trobat en els quals aparegui aquesta persona i les dades originals del document o documents. Si es tracta d’un llibre o article, la seva referència. Si es tracta d’un document d’un arxiu, s’especifica quina referència té i com sol·licitar-ho a l’arxiu.

Ha trepitjat l’equip de IHR algun arxiu?
Sí, diverses vegades per consultar els expedients dels processos militars judicials de l’Arxiu del Tribunal Militar Tercer i també el fons de la presó Model del Arxiu Nacional de Catalunya, entre altres.

Com funciona la base de dades?
Es tecleja un nom i s’accedeix als documents on apareix aquest nom. És recomanable teclejar variants del nom. Es treballa de forma voluntària per perfeccionar la cerca i per a que també proporcioni resultats que s’aproximin.
 De portes endins, funciona amb un programari creat expressament per a aquest projecte, que permet integrar fitxers en format full de càlcul en la base de dades amb un clic, per després descriure quines propietats són visibles de cada conjunt de dades.

Per què són tan importants per IHR les referències a arxius?
Els arxius són fonamentals per a la recerca històrica. No solament són importants per IHR. Qui busca informació i la troba vol saber d’on procedeix aquesta informació. Per dues qüestions (1) per credibilitat (2) per fiabilitat – si no tens el document o no saps on està, no tens la informació.

En què es diferencia la base de dades de IHR de la resta de bases de dades?
1- Hi ha un objectiu clar- integrar la documentació de fonts públiques i de recerques publicades- per recuperar la memòria de les víctimes i ajudar als seus familiars – es vol incloure a totes les víctimes de la Guerra Civil i del franquisme de tots els àmbits geogràfics:

  • víctimes mortals d’Espanya i de l’estranger -integrants de Brigades Internacionals, per exemple.
  • víctimes de desaparició forçada –més de 100.000, sobre els qui el Grup de Treball de Desaparicions Forçades i Involuntàries de l’ONU demana a Espanya des de fa anys que creu una base de dades pública.
  • víctimes de represàlies o repressió: membres de batallons de treballadors, persones privades de llibertat en camps de concentració o presons, deportats a camps nazis, exiliats,.. Els bebès robats també són víctimes per IHR.

2- IHR vol que les referències a les fonts d’informació siguin accessibles – el detall d’on està la informació a un clic.
3- IHR vol ajudar a difondre la importància fonamental dels arxius per a la societat democràtica.

Inclourà IHR víctimes colpistes? 
Sí.

Per què inclourà IHR víctimes colpistes o del bàndol franquista?
Perquè també són víctimes un capellà, un empresari, etc. assassinats en un context de revolució després de l’inici de la Guerra Civil, o un jove a qui el govern local obliga a allistar-se allà on ha triomfat el cop d’estat.

Nota – Hem introduït petites modificacions en el redactat original gràcies a Charlie Nurse, autor de la versió anglesa d’aquest blog (14 agost 18).

Segon article.

 

 

Un pensament a “Sobre la base de dades d’IHR (1)”

Els comentaris estan tancats.