Recomanacions de lectura estival

Des de l’associació Innovació i drets humans (ihr.world), el primer llibre que recomanem per aquest estiu és La vall de la matança (Cossetània Edicions, 2012), de l’escriptor barceloní afincat a Menorca, Josep Masanés, guardonat amb el XXIX Premi de Narrativa de la Ribera d’Ebre. Narra la lluita de les tropes del capità Creus i el sotstinent Ciurana durant l’atac a les posicions franquistes defensades pel temible comandant Marín. Malgrat la victòria republicana en aquest assalt, el seu exèrcit no deixa de retrocedir. A Creus i Ciurana, cridats per l’Estat Major, se’ls hi encomana una difícil missió que duran a terme Ulldevidre, Reimann i Homs. A les acaballes de la Guerra Civil, coneixerem les seves temences, anhels i amors, a més dels enemics que els empaiten, personificats en el diabòlic comandant Marín. Masanés afirma haver estat influenciat per Cormac McCarthy.

El segon llibre que recomanem és La memòria de l’Oracle (Edicions del 1984, publicat el 2018), tercera novel·la de Pere Joan Martorell, amb la qual guanyà el Premi Mallorca de Narrativa 2017. L’autor reflexiona sobre la condició humana en una història crua i brutal ambientada en la Guerra Civil a Mallorca. És la història de la cerca del pare d’en Jacob, desaparegut durant la guerra, per part de la seva família: ell mateix, la mare, la tia i l’oncle. En Jacob és el narrador omniscient que comença a relatar quan encara és al ventre de sa mare. La novel·la ofereix una doble narrativa: transcórre en ple conflicte i alhora durant els anys de postguerra. No és una novel·la històrica o documental. L’autor detalla la barbàrie i els temps obscurs del feixisme a Mallorca. El llenguatge de Martorell és extremadament ric i poètic.

També de les Illes Balears, no podem deixar de recomanar Llibre d’Exilis, de Josep Portella, un diccionari biogràfic de l’exili menorquí. Un treball realitzat durant més de set anys de recerca documentant les vides dels menorquins exiliats per la Guerra Civil i el franquisme. D’alt valor documental, es tracta d’una obra de gran format amb més de 700 pàgines i més de 1.000 fotografies que contribueixen a la recuperació de la memòria de Menorca. Editat en col·laboració amb el Consell Insular de Menorca (2018).

Un altre llibre molt recomanable és Las heridas (ed. Pepitas de Calabaza, 2012), per Norman Bethune, metge del Canadà conegut per la intervenció de les seves unitats mèdiques durant la Guerra Civil i amb els exèrcits de la Xina durant la Segona Guerra Sinojaponesa. Es considera que va desenvolupar el primer servei mòbil de transfusions de sang a Espanya el 1936. Aquest petit interessant llibre reuneix els seus escrits fonamentals. Al primer apartat, Bethune defensa l’atenció mèdica universal. Al segon, narra els fets que va presenciar quan va participar com a brigadista i metge durant l’èxode de la ciutat de Màlaga a la carretera d’Almeria durant la Guerra Civil; i el tercer repassa la seva vida de privacions i d’entrega a la causa mèdica a la Xina.

Per haver estat d’actualitat recentment, aprofitem també per recomanar Los girasoles ciegos (Ed. Anagrama, 2004), única obra d’Alberto Méndez, compost de quatre relats: “Si el corazón pensara dejaría de latir”, “Manuscrito encontrado en el olvido”, “El idioma de los muertos” i “Los girasoles ciegos”. Llibre molt dur, ambientat en la Guerra Civil i la posguerra de repressió franquista.