20N Una recomanació: Justicia y Dictadura

Davant de tanta manca de memòria, avui volem recomanar justiciaydictadura.com, un blog que “vol donar a conèixer què va ser i representar la dictadura franquista, en l’àmbit de la repressió de la llibertat i d’aquelles activitats i ideologies considerades subversives.” El seu autor, l’exmagistrat Juanjo del Águila és el major expert en l’estudi del Tribunal d’Ordre Públic (TOP), que funcionà a Espanya entre 1963 i 1977. Estem en contacte amb ell per la nostra feina centrada en la creació de la base de dades centralitzada de la Guerra Civil i el franquisme.

Del Águila comenta que “el relat de la repressió, incòmode i políticament incorrecte, és poc habitual en els mitjans de comunicació i en els discursos oficials“. Per aquest motiu vol “contribuir a investigar aquest tema i explorar en els arxius del passat, amb l’objectiu d’entendre i detectar tots els instruments, lleis, tribunals militars, institucions, que es crearen per a justificar la repressió i mantenir l’ordre públic, social i econòmic, establert per l’Estat franquista.”

Al blog podreu trobar treballs d’investigació i referències a investigacions i articles rellevants vinculats amb aquest tema. A més, l’autor posa a disposició del públic l’arxiu documental amb què construeix les seves investigacions, amb la fi que les persones que el consultin puguin extreure també les seves pròpies conclusions. És un material inèdit, d’importància cabdal per entendre part de la història passada i present d’Espanya.

Les seccions del blog són:

Bona lectura!