IHR al Congrés Internacional La Batalla de l’Ebre 1938-2018

L’any 2018 es commemora el 80é aniversari de la Batalla de l’Ebre, un dels esdeveniments històrics més rellevants que han tingut lloc a les Terres de l’Ebre durant el passat segle XX.

El Departament d’Història, Història de l’Art i Geografia de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i l’Associació Amics i Amigues de l’Ebre han organitzar el Congrés Internacional sobre la Batalla de l’Ebre a Tortosa durant dos caps de setmana consecutius, el del 28, 29 i 30 de setembre i el del 5, 6 i 7 d’octubre del 2018.

Durant tot el primer cap de setmana, Innovation and Human Rights, representat per la seva presidenta, la periodista d’investigació Concha Catalan, ha estat present al Congrés Internacional 2018.

El catedràtic d’Història Contemporània i degà de la Facultat de Lletres de la URV, Josep Sánchez Cervelló ha coordinat el Comité científic d’aquest congrés, els objectius del qual són: millorar el coneixement sobre la Batalla de l’Ebre i el seu context històric i social; difondre aquest coneixement entre les noves generacions; donar a conèixer nous aspectes d’investigació històrica; a més de divulgar i posar en valor el patrimoni històric relacionat amb la Batalla a les Terres de l’Ebre.

També s’han organitzat activitats complementàries com visites a espais de la Batalla de l’Ebre a Tortosa i a Campredó, una recreació històrica al mercat municipal de Tortosa i la representació d’una obra de teatre, així com una exposició al Museu de l’Ebre, produïda per Amics i Amigues de l’Ebre i coordinada per Roc Salvadó i Màrius Pons, amb mapes i fotografies aèries de la Batalla de l’Ebre.

Aquest Congrés ha facilitat un espai de coneixement i de debat per no repetir aspectes històrics ja explicats amb escreix, i ha aconseguit generar una visió propera, contrastada i innovadora per explicar aquells fets. Ha comptat amb diverses ponències -i també un nombre significatiu de comunicacions- de persones que investiguen des de les Universitats.

Entre elles, destaquem «Vida local al front de guerra i refugiats», per Joan Vilarroya Font, catedràtic d’Història Contemporània de la Universitat de Barcelona: la seva investigació i el seu llistat de víctimes dels bombardeigs durant la Guerra Civil a Barcelona constitueix l’embrió i va ser la inspiració per crear la base de dades d’Innovation and Human Rights.

Al final del matí del diumenge, Concha Catalán ha presentat aquesta base de dades, que compta ja amb més de 252.000 registres referenciats a arxius i investigacions i va destacar que el projecte vol donar difusió i ajudar als familiars de les víctimes i desapareguts de la Guerra Civil. Agraïnt la invitació a participar en el Congrés i davant els possibles dubtes de la utilitat de la base de dades per part d’algun/a investigador/a, Concha Catalán va explicar de nou que la web d’IHR és un altaveu i reconeixement a tots els investigadors i investigadores per difondre la seva tasca i fer-la arribar a les famílies que volen reconstruir les històries familiars o encara cerquen víctimes de desaparició forçada. Per això, s’han establert convenis amb la Universidad de Santiago de Compostela respecte al projecte nomesevoces.net, el CRAI Biblioteca Pavelló de la República de la Universitat de Barcelona i la Associació Arxivers i Gestors Documentals de Catalunya; a més d’amb la Universitat Autònoma de Barcelona -Periodisme i Història- per tenir estudiants en pràctiques.

Concha Catalán va posar dos exemples d’interés per la tasca que l’associació duu a terme: (1) les desenes de correus electrònics rebuts per part de persones que han trobat familiars a la base de dades o que demanen com trobar més informació; i (2) el correu rebut per part d’un investigador de la Universitat de Harvard als EUA demanant poder tenir-hi accés i col.laborar amb IHR. Va concloure la seva presentació recordant que és el nostre deure facilitar aquesta informació als descendents de totes les víctimes de la Guerra Civil.

Durant el congrés hi ha hagut altres intervencions, com: «Consideraciones militares de la Batalla del Ebro», a càrrec del coronel José Romero Serrano (Ministerio de Defensa), i «La actuación de los servicios de inteligencia ante la Batalla del Ebro», a càrrec de Fernando Puell de la Villa (professor de l’Institut Universitari General Gutiérrez Mellado de la UNED).