Sobre la base de dades d’IHR (2)

A la fi de juliol vam publicar el primer d’aquests dos articles per intentar aclarir alguns dubtes sobre la base de dades centralitzada de víctimes de la Guerra Civil i el franquisme d’Innovation and Human RightsTal com vam dir en el primer, si teniu dubtes, us podeu posar en contacte amb nosaltres via mail en info@ihr.world

Les dades són de caràcter personal. És legal publicar-les?

Totes les dades incloses en el nostre projecte són públiques en altres formats o ens les han cedit els seus autor@s. Quan estan sotmeses a drets d’autor, s’ha obtingut permís. Sembla ser que la legislació espanyola és molt restrictiva en matèria de protecció de dades i poc amiga de l’accés a la informació malgrat que les lleis, igual que la Constitució, en teoria emanen del poble. Al Congrés espanyol està en suspens -a causa del PP i el PSOE- una proposta de reforma de la Llei de Secrets Oficials de 1968 presentada pel PNB- els secrets són eterns i l’accés a alguns arxius està vetat.

Els noms de víctimes de la Guerra Civil no haurien d’estar sotmeses a la Llei de Protecció de Dades. Els noms de víctimes de repressió creiem que tampoc. De fet, per una llei pionera d’anul.lació de les sentències dels tribunals militars franquistes, a Catalunya s’ha pogut publicar el llistat de reparació de les víctimes fins a 1980. No té molt sentit que legalment no es puguin conèixer els noms de les víctimes d’altres tipus de repressió.

Respecte a les víctimes de desaparició forçada, des de fa anys, el Grup de Treball sobre Desaparicions Forçades i Involuntàries de l’ONU demana a Espanya que crei una base de dades pública dels desapareguts.

Quin és el següent pas del projecte?

Seguir integrant els conjunts de dades. Incrementar tant el volum de les dades com el tipus de dades.

Quina ambició final té el projecte?

Ajudar a tota persona que sospiti o sàpiga que un/a familiar seu va ser víctima o represaliat/da durant la Guerra Civil o el franquisme a accedir a més informació o documentació.

Quines dificultats us heu trobat?

De vegades és difícil comunicar que el nostre objectiu és altruista i alineat amb el d’altres iniciatives públiques i privades. Presentem la base de dades per mostrar com treballem i trobar més persones amb qui connectar i col·laborar en la comunitat de professionals de la història, l’arxivística, la cultura, l’enginyeria de dades, la transparència, el govern obert,… Creiem en la interdisciplinarietat.

No creieu que a la majoria de la gent ja no li importa què va passar?

Creiem que hi ha gent a qui ja no importa què va passar. El nostre projecte va dirigit a la gent que sap que sí importa què va passar. Tal vegada, com a societat, hauria de preocupar-nos que a molta gent no l’importi que les famílies de més de 100.000 persones no puguin portar-los flors a un cementiri.

Us voleu aprofitar de les recerques dels altres?

Volem agrupar en un sol lloc centenars de recerques i bases de dades sovint amb una limitació geogràfica o de distribució. Creiem que l’agrupació de dades permetrà creuar-les de manera que no s’ha fet abans i afavorirà la recerca històrica.

És un projecte de recerca?

És un projecte que vol contribuir a la recerca perquè el nostre objectiu és continuar tractant les dades per permetre cerques més elaborades que no només pel nom.

És fàcil que els arxius us comparteixin dades?

Els arxius disposen de bases de dades que han suposat milers d’hores de treball de professionals de l’arxivística i ens sembla molt interessant donar-les a conèixer i donar a conèixer també el seu ingent treball. De vegades, quan les publiquen, ho fan en formats poc amigables per al nostre treball. Però han de seguir instruccions de les seves assessories jurídiques. Aparentment, per la legislació actual, no poden compartir algunes d’elles.

Les dades d’arxius que teniu us els han passat els arxius?

La major part de les dades d’arxius les hem obtingut buscant documentació sobre la Guerra Civil i el franquisme a internet. En alguns casos, no hem demanat permís perquè es tracta de documentació accessible online elaborada per arxius públics amb diners públics.

Incloueu als botxins?

No planegem incloure als botxins perquè és una base de dades de víctimes i represaliats/des, encara que hi ha antecedents: a Polònia es va penjar a internet una base de dades amb 10.000 noms de membres de les SS relacionats amb el camp de concentració d’Auschwitz.

Com financeu l’associació?

Amb les quotes dels pocs associats/des que tenim i el finançament dels socis fundadors.

Si algú vol col·laborar, com pot fer-ho?

Escrivint a info@ihr.world

Què haig de fer perquè aparegui el nom del meu familiar?

En la base de dades incloem conjunts de dades estructurades que procedeixen d’arxius, com https://scwd.ihr.world/es/dataset/18, o de recerques, com https://scwd.ihr.world/es/dataset/30, sempre redirigint a les fonts originals. De moment no estem incloent registres individualment però si vols compartir-nos el nom del teu familiar, podem ajudar-te a buscar. I ens interessarà si vols compartir-nos la seva història o la documentació que tinguis. Escriu-nos a info@ihr.world

 

 

 

 

 

Un pensament a “Sobre la base de dades d’IHR (2)”

Els comentaris estan tancats.