Tres documentals: desaparició forçada

L’any 2008, el jutge  Baltasar Garzón es declarà competent per a investigar els crims contra la humanitat comesos durant la Guerra Civil Espanyola i els anys que seguiren pel bàndol rebel/nacional. Com a conseqüència, va rebre un llistat de 136.000 persones víctimes de desaparició forçada, compilat per diverses associacions de recuperació de la memòria històrica. L’Alt Comissionat de Drets Humans de l’ONU continua recordant l’Estat que és fonamental atendre el reclam d’aquestes víctimes i demanant que actuï al respecte.

Un padre (2016), de Victor Forniés, presentat a la 20ª edició del DocsBarcelona Festival fa un retrat íntim de la família d’una d’aquestes víctimes. Amb molta sensibilitat, el director ens descobreix com el seu pare, que durant dècades s’havia mantingut en silenci al respecte, només parla de la tragèdia viscuda com infant quan finalment té la possibilitat de recuperar el cos del seu propi pare després de les exhumacions de la fossa comuna del poble de Magallón i tancar la ferida. [actualització octubre 2021: nou enllaç al documental]

L’Associació para la Recuperació de la Memòria Històrica (ARMH) recull notícies de les exhumacions que es fan arreu, i també d’aquesta.

“Avi, et trauré d’aquí” (2013), de Montse Armengou i Ricard Belis (Sense Ficció, TV3) reconstrueix l’esfereïdora història del tresllat forçat de més de 30.000 cossos de tombes i fosses comunes de pobles d’arreu de tot l’estat al Valle de los Caídos sense cap autorització dels seus familiars. Queralt Solé ha investigat aquest tema a Catalunya. [actualització octubre 2021: nou enllaç al documental]

A Catalunya l’any 2011 es va crear un Banc d’ADN de familiars de desapareguts per poder creuar aquestes mostres amb les de cossos exhumats a fosses comunes i així identificar-los. El camí d’un protocol (2014) explica la història d’aquesta iniciativa per part de Roger Heredia i Marc Antoni Malagarriga. El dilluns 29 de maig les 140 mostres conservades per la Universitat de Barcelona es cediran al Programa d’identificació genètica del Govern de la Generalitat, iniciat el setembre de 2016.

Fossa comuna a Estépar (Burgos). Foto de Mario Modesto Mata. Wikipedia

3 pensaments a “Tres documentals: desaparició forçada”

  1. Contents de que s’esmenti el nostre documental, El camí d’un protocol. Amb efecte, Carles Seuba

  2. Bon dia, puc donar d’alta perque sigui inclòs a la vostra base de dades, la desaparició forçada del meu avi a la GC?

Els comentaris estan tancats.