Nou cercador de represaliats de la guerra civil

Un dels èxits de el món digital és que la ciutadania podem afegir la nostra pròpia tecnologia si un producte de la burocràcia administrativa resulta ser inútil per al nostre propòsit. Així ha fet Hernán Fernández, enginyer de projectes en el sector de l’aigua, que en el seu temps lliure allibera dades de la Guerra Civil i el Franquisme.

El Cercador de Represaliats de la Guerra Civil espanyola, desenvolupat per Hernán, indexa registres existents en documents d’arxiu, altres fonts oficials i investigadors independents. Un dels seus èxits destacables és indexar 2,5 milions de registres del Fitxer de la Secretaria General i de la Secció Polític Social dels Serveis Documentals de Presidència de Govern (1937-1967) del Portal d’Arxius Espanyols (PARES), des d’on són accessibles juntament amb els d’altres arxius.

El Fitxer de PARES està format per 69 fitxers ordenats alfabèticament. Conté fitxes de persones susceptibles de ser represaliades pel seu passat contrari a la implantació de la dictadura franquista [“contrari al Moviment Nacional”, segons la descripció de PARES] i també fitxes de les persones que tenien alguna vinculació amb el règim franquista: governadors civils, procuradors en Corts, alcaldes, delegats de la Falange Espanyola Tradicionalista i de les Juntes d’Ofensiva Nacional Sindicalista (FET de les JONS), funcionaris, etc.

Una de les fitxes de Federico García Lorca al Fitxer de la Secretaria General i de la Secció Polític Social al Portal de Archivos Españoles

Aquest nou cercador és inèdit perquè incorpora un algoritme que identifica resultats similars, pensat expressament per facilitar la recerca de persones amb cognoms habituals però és útil en tots els casos. A Hernán el va motivar una inquietud personal: els cognoms d’alguns dels seus familiars represaliats són molt comuns, la qual cosa dificulta encara més la recerca de documentació. Ara ho ha solucionat per a si mateix i per a la resta de món.

Recomanem emprar aquest Cercador de Represaliats de la Guerra Civil espanyola, recentment vinculat al projecte de llarg recorregut combatientes.es, perquè en el moment de publicar aquestes línies, els registres en comú amb la base de dades d’ihr.world ronden només els 600.000. A ihr.world, cada cerca dóna com a resultat una pàgina de 25 registres i entre ells hi ha els exactes (no sempre els primers) i els més similars.

Al nou cercador, els resultats es presenten en tres columnes. A la central, apareixen registres exactament iguals al terme de cerca i des de cada un d’ells es redirigeix ​​a la font original. A la columna dreta, apareixen llistats tots els registres similars. Això és molt útil perquè en moltes ocasions hi ha errors tipogràfics en la transcripció. Ara bé, poden arribar a ser diversos milers.

Per això, és útil la columna de l’esquerra, que filtra la de la dreta i proporciona els registres més similars a la nostra cerca segons diversos paràmetres.

Desitgem molt èxit al nou Cercador de Represaliats de la Guerra Civil espanyola i des d’aquí, com sempre, estem disposades a col·laborar pel bé comú.

FOTOS: Zosimo Barriales Merino (esq.) i Domingo Lopez Blanco (dta.), cedides pel seu besnét Hernán.